Napelemes rendszerek karbantartása

NAPELEMES RENDSZEREK KARBANTARTÁSA, ELLENŐRZÉSE

Az napelemes rendszereknek lényegesen alacsonyabb a felügyeleti igényük és karbantartási költségeik a hagyományos fűtési rendszerekhez, kazánokhoz képest. Ugyanakkor, mint minden komplex rendszer, a napelemes rendszerek is igényelnek némi figyelmet, különösen a tulajdonos részéről.

Rendszerellenőrzés és karbantartás

A napelemes rendszerek túlnyomórészt öntisztulók, de az esetleges hatékonysági csökkenés megfigyelése érdekében fontos a tulajdonosnak a rendszer rendszeres ellenőrzése.

Amennyiben a termelés hatékonysága csökken, azt a rendszeres lemosás segítheti. Ha a hatékonyság továbbra is alacsony marad, szükség lehet komolyabb rendszerellenőrzésre és karbantartásra.

Takarítás és lemosás

Erős szennyezettség, például madárürülék vagy magas por koncentráció, befolyásolhatja a rendszer fénybefogadó képességét. Ilyen esetben javasolt a paneltakarítás.

Az átlagos háztartási kiserőművek esetében évente két alkalommal elegendő a paneltisztítás. Fontos, hogy ne használja a kerti slagot, mivel szakszerűtlen takarítás esetén a panelek sérülhetnek, és a rendszer teljesítménye romolhat.

Ellenőrzési javaslatok

A rendszer rendszeres ellenőrzése és karbantartása szükséges lehet,

  • ha a rendszer már 5 éve üzemel,
  • az inverter hibát jelez, vagy észlelhető a termelési hatékonyság csökkenése.
  • Továbbá, ha napelemes rendszerrel felszerelt házat készül vásárolni, vagy a garancia hamarosan lejár, érdemes szakemberrel ellenőriztetni a rendszert.

Mit érdemes ellenőriztetni?

 Az ellenőrzés során érdemes felmérni és szükség esetén javítani:

  • Szolár fólia elszíneződése
  • Korrózió
  • Mikro repedések
  • Időjárás okozta károk
  • Hotspot-ok, magasabb hőmérsékletű területek
  • Feszültségeltérések

Milyen gyakran érdemes ellenőriztetni a rendszert?

-Kisebb háztartási méretű kiserőművek esetében javasolt az ellenőrzés legalább 5 éves üzem után. A szakszerű lemosást a környezeti hatásoktól függően évente két alkalommal ajánlott elvégezni.

– Főutak, mezőgazdasági területek mellett lévő erőművek esetében, ahol magas a szálló por koncentráció, gyakoribb beavatkozásra lehet szükség.

A szakszerűtlen takarításból adódó problémák és a garanciavesztés elkerülése érdekében mindig bízza szakemberre a napelemes rendszer karbantartását és takarítását!