Villámvédelem

Villámvédelem

Magyarországon egyre nagyobb jelentősége van a villámvédelemnek. Villámlással kísért zivatarok bármelyik évszakban keletkezhetnek, de leginkább az április és október közötti időszakokban jellemző. A szélsőséges időjárási körülményeket figyelembe véve azonban már ezt sem állíthatjuk teljes bizonyossággal.

Az elmúlt években egyre nagyobb mértékben nőtt a villámok okozta kár a háztartásokban és a munkahelyeken is.  Ennek hátterében az áll, hogy egyre több elektronikus eszközt és rendszert alkalmazunk. Ezen kívül, a kisfeszültségű áramkörök száma is folyamatosan növekszik. Emiatt mind a magánházakban, mind a társasházakban, mind pedig az ipari létesítményekben nagyobb hangsúlyt kapott a villám elleni védelem fontossága.

A technikai fejlődés egyúttal a nagyobb veszélyeztetést is magában hordozza. A új, LCD, plazma tévék sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Hiszen ezek a tévéknek az áramkörei csak 5-12 voltos feszültségen dolgoznak. Ezért a villám által okozott feszültség-ugrások sokkal nagyobb károkat okozhatnak. A villám nem csak a 230 voltos hálózaton keresztül, hanem az antenna vagy a csatlakozó kábeleken keresztül is megrongálhatja a televíziót vagy más egyéb elektromos berendezést, ha nincs megfelelő villámvédelem. A számítógépek is alacsony feszültséggel működnek, ráadásul nem csak a villamos vezetékeken, hanem a hálózati csatlakozókon keresztül is sérülhetnek villámvédelem hiányában.

Az is növeli a károk kockázatát, hogy a különböző rendszerek elterjedésével egyre nagyobb hálózatok alakulnak ki. Az elektromos eszközeink össze vannak kapcsolva. Számítógép a routerrel, a telefonnal, a riasztórendszer a telefonnal. Ezzel még nagyobb veszélynek tesszük ki az otthonainkat akkor, ha nincs kiépített villámvédelmi rendszer.

 

Milyen megoldások léteznek a villámvédelemre?

A legolcsóbb megoldás a túlfeszültség elleni védelem szempontjából az, ha zivataros időben kihúzza az antennavezetéket a tévéből, a telefonkábelt a telefonból, és minden eszköz dugóját a konnektorból. Azonban ha nem tartózkodik otthon, amikor a vihar kitör, vagy éjszaka történik, és Ön dolgozik a vihar ellenére, akkor ez nem megoldás. Ebben az esetben praktikusabb megoldást jelenthet a villámvédelemre szolgáló elosztók alkalmazása. Ezek hatékonyak lehetnek, azonban csak egy-egy eszközre vonatkoznak, és a teljes lakásban való elhelyezésük bonyolult és esztétikátlan lehet.

Ha az Ön ingatlanjában nagy értékű műszaki eszközök, napelemek, speciális antennák vagy kültéri elektronikák vannak, mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni, és kérni egyedi villámvédelemre vonatkozó javaslatot és árajánlatot. A legjobb megoldást egy teljes külső és belső villámvédelem alkalmazása jelenti.

Mi az a teljes villámvédelem?

A megfelelő villámvédelem több lépésből áll.

Az elsődleges, vagy külső védelem a tetőre felszerelt villámhárító segítségével biztosítja az épület védelmét. Ez segíti a villám könnyebb kisülését, és biztosítja, hogy az energiája anélkül távozzon az épületből, hogy kárt okozna.

Habár a villámhárító levezeti az energiát a földbe, egy része azonban bejuthat az elektromos hálózatba, túlfeszültséget okozva, ami károsíthatja az elektronikus eszközöket vagy akár tüzet is okozhat. Ezt a belső villámvédelemmel és többlépcsős túlfeszültségvédelemmel megelőzhetjük.

Röviden, a villámvédelem az Ön ingatlanjának védelmét szolgálja a villám okozta károkkal szemben. Legyen szó külső vagy belső védelemről, fontos szerepet játszik az Ön és vagyonának biztonsága szempontjából.

A villámvédelem szükséges fokozatának meghatározása az épület besorolásán alapul, mert ez fejezi ki a villámcsapás által okozott veszély nagyságát. A villámvédelmi csoportok helyes megállapítása ezért döntő jelentőségű a felülvizsgálatot végző szakember munkájában, hiszen ez képezi a meglévő villámhárító bírálatának és minősítésének alapját.
A vizsgálatokat csak norma és nem norma szerinti felülvizsgálói képesítéssel rendelkező személy végezheti.

Cégünk rendelkezik az előírt képesítéssel és a megfelelő szakértelemmel, mind a villámvédelmi rendszerek kiépítését mind pedig a villámvédelmi mérésekkel kapcsolatban is.


Kapcsolatfelvétel